Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Legumina z cytrynowej kaszki"
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 40
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 446
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 58
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85666
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 163
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 40
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 446
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 58
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85666
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 163
Składniki
Babka
Cytrynę sparz, osusz, skórkę zetrzyj. Wyciśnij sok. Masło zmiksuj z żółtkami oraz cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy. Do ciasta wlej łyżkę wody, sok z cytryny, dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj.
Formę na babkę posmaruj masłem, posyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz godzinę w temp. 180°C. Kiedy ciasto ostygnie, posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.
Czas: około 80 minut.
Leguminy to smaczne potrawy, ale nieco zapomniane. W kuchni staropolskiej przyrządzano je na słodko z kaszy, ryżu, makaronu.
Rozetrzeć dobrze 6 żółtek z pół funtem cukru pudru. Drobną kaszkę utłuc w moździerzu, przesiać i wsypać 3 łyżki tej mączki, mieszając dobrze. Wycisnąć przez sitko sok z całej cytryny, wsypać trochę pomarańczowej skórki, drobno usiekanej, lub skórkę z cytryny, otartą na tarce, przed wyciśnięciem.
Ubić pianę z pozostałych białek, posypać łyżką tej mączki z kaszki i połową piany. Zmieszać dobrze z żółtkami, po czym dołączyć resztę piany, wymieszać powtórnie, włożyć w rondel, wysmarowany niesolonym masłem i posypany tartą, przesianą bułeczką. Wstawić w piec umiarkowanie gorący na pół godziny.Źródło: Dobry Tydzień