Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kutia w jabłkach"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 61
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 79
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1185
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 282
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 61
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 79
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1185
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 282
Składniki
Mak płuczę, parzę i odcedzam. Mielę dwukrotnie. Pęczak gotuję, odcedzam. Orzechy i morele siekam. Do masy makowej daję kilka kropel esencji migdałowej, miód, cukier puder, rodzynki, orzechy, morele oraz pęczak. Mieszam.
Umytym jabłkom ścinam wierzchołki, środki wydrążam. Na spód daję 2 łyżeczki dżemu wiśniowego, a następnie masę makową. Jabłka układam na blaszce do pieczenia. Piekę 15–20 minut w 180oC. Czekolady ścieram na tarce. Posypuję wierzchy upieczonych jabłek.
Czas przygotowania 20 minut. Cena sztuki około 4,50 zł
<strong> Marta Druć, Sokółka</strong>Źródło: Rewia