Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak cytrynowy"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 282
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 4987
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 282
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 4987
Składniki
Z 1 cytryny zetrzyj skórkę, utrzyj z masłem, solą, 4 posiekanymi z. czosnku i częścią ziół. Kurczaka umyj, natrzyj solą od środka i na zewnątrz. Masłem ziołowym posmaruj korpus kurczaka pod skórą (np. zaokrąglonym nożem).
Brytfannę natłuść. Otartą cytrynę pokrój, włóż do wnętrza kurczaka, cytryny ze skórką pokrój na plastry. Włóż z kurczakiem do brytfanny, oprósz resztą ziół. Obłóż resztą czosnku.
Wstaw na 3 godz. do lodówki. Ziemniaki umyj, obierz. Włóż do brytfanny z kurczakiem, skrop olejem, winem. Piecz ok. 1,5 godz. w 180°C.
Rada: Ząbki czosnku łatwo obierzesz, jeśli położysz na nich szeroką część ostrza noża i uderzysz w nią dłonią. Skórka się skruszy.Źródło: Świat kobiety