Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kuleczki z soczewicy"
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6502
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 146
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1135
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6502
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 146
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1135
Składniki
Soczewicę przełóż na sitko. Opłucz pod bieżącą wodą i poczekaj, aż dokładnie ocieknie. W tym czasie czosnek i cebulę obierz. Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę posiekaj.
Natkę pietruszki i kolendrę opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Trochę ziół odłóż do dekoracji, a resztę posiekaj. Osączone ziarenka soczewicy zmiel albo zmiksuj. Wymieszaj z cebulą, czosnkiem, żółtkiem i tartą bułką. Dodaj rozdrobnione zioła. Masę przypraw na pikantnie solą i białym pieprzem.
Uformuj z niej niewielkie kuleczki. Usmaż je w głębokim tłuszczu na rumiano. Wyjmij, osącz na papierowym ręczniku. Ułóż na talerzu przykrytym listkami sałaty. Udekoruj krążkami cebuli i odłożonymi ziołami. Podawaj np. z jogurtem naturalnym.Źródło: Naj