Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruchy placek z gruszkami"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 22
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6515
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 148
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1170
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 22
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6515
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 148
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1170
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli oraz masło. Dołóż cukier puder, cukier waniliowy oraz jajka. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Gruszki obierz, pokrój na cząstki, oczyść, drobno pokrój i skrop sokiem z cytryny. Kawałki gruszek wymieszaj z brązowym cukrem oraz miodem. Tortownicę wyłóż pergaminem. Oderwij 2/3 schłodzonego ciasta, cienko je rozwałkuj. Przygotowaną formę wylep plackiem.
Ciasto ponakłuwaj gęsto widelcem. Na kruchym spodzie rozłóż gruszkowe nadzienie. Pozostałe ciasto rozwałkuj. Z placka wytnij kwiatki. Ułóż je na wierzchu tarty. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 225oC., piecz 10 minut. Potem zmniejsz temp. do 180oC i piecz 35 minut. Ew. oprósz cukrem pudrem.Źródło: Naj