Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche ślimaczki"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 50
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7142
Polecam.
Odsłon: 1631
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 79
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 50
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7142
Polecam.
Odsłon: 1631
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 79
Przepis dnia
Składniki
Grzyby zalej wodą, mocz przez 3 godziny, następnie ugotuj je do miękkości. Odcedź, odłóż do wystudzenia.
Mąkę przesiej. Dodaj masło pokrojone na kawałeczki, żółtka i po szczypcie imbiru, gałki oraz soli. Szybko zagnieć ciasto. Schładzaj je 30 minut.
Grzyby drobno potnij. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj grzyby, bułkę tartą i jajko. Przypraw solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj. Placek posmaruj farszem.
Zwiń, potnij w plasterki. Ślimaczki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj białkiem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 25 minut.
Wersja kurpiowska: do grzybowego farszu dodaj 1/2 szkl. zmielonych orzechów laskowych oraz posiekaną natkę i tymianek.
Jedna porcja zawiera: 315 kcalŹródło: Tina