Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kruche faworki"
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 107
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6618
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 178
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1249
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5875
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 107
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6618
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 178
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1249
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5875
Składniki
Mąkę przesiewam wraz z cukrem pudrem, dodaję żółtka, śmietanę, ocet i stopione, przestudzone masło. Zagniatam gładkie, elastyczne ciasto, a następnie napowietrzam je, obijając wałkiem. Owijam folią spożywczą i na godzinę wkładam do lodówki.
Ciasto rozwałkowuję na jak najcieńsze placki i kroję je na wąskie paski o wym. ok. 3 cm x 8 cm. Na środku każdego paska robię nacięcie, przez które przekładam jeden koniec paska.
Faworki wkładam do mocno rozgrzanego tłuszczu, smażę na małym ogniu z obu stron na rumiany kolor (po 1-2 min z każdej).
Odsączam faworki z nadmiaru tłuszczu, oprószam cukrem pudrem.
75 min • Porcja 470 kcal • Koszt sztuki 15 gr • Przepis na ok. 40 sztukŹródło: Kobieta i życie