Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, dziecinnie proste do przygotowania kruche ciastka, z dodatkiem kremu cytrynowego ... poezja :-)
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stół. Masło pokrojone na małe kawałki dodać do mąki i rozetrzeć palcami tak, żeby powstały drobne grudki. Pośrodku uformować wgłębienie. Wbić do niego jajka i wsypać cukier puder. Mieszać do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto zagniatać, aż stanie się gładkie. Uformować kulę i wstawić ją do lodówki na co najmniej godzinę ( u mnie na noc) Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 4-5 mm. Z ciasta wyciąć krążki. W połowie krążków wyciąć mniejsze kółka. Ciastka piec w temperaturze 200°C, aż się zarumienią (ok.10min). Pozostawić do ostygnięcia. Z podanych proporcji wyszło mi 66 ciastek (po sklejeniu 33 :-) ).
Wystudzone ciastka (pełne krążki) posmarować odrobiną lemon curd, a następnie przykryć je krążkami z dziurką i lekko docisnąć. Posypać cukrem pudrem (niekoniecznie). Smacznego :-)