Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Królewski deser z pigwą i czekoladą"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 155
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 195
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 155
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 195
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 6,90 zł
Pigwy myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy pestki, najlepiej za pomocą drylownicy do jabłek. Dzięki temu będziemy mieli całe owoce z wydrążonym środkiem, które lepiej się ugotują.
Z cytryn ścieramy skórkę, a następnie wyciskamy sok. Laskę wanilii przekrawamy na pół i wyjmujemy miąższ. Wino wlewamy do garnka, dodajemy pół litra wody, cukier, skórkę i sok z cytryny, wanilię, laskę cynamonu, doprowadzamy do wrzenia. Do płynu wkładamy owoce pigwy i gotujemy ok. 30 minut, aż będą miękkie.
Pistacje łuskamy i drobno siekamy.
Pokrojoną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Osączone owoce pigwy ustawiamy na deserowym talerzyku, polewamy jeszcze ciepłą czekoladą i posypujemy posiekanymi pistacjami.Źródło: Rewia