Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krokiety z oscypkiem i bryndzą"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 42
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 62
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 60
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1005
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 228
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 42
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 62
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 60
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1005
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 228
Składniki
Ziemniaki obieram, opłu kuję i gotuję do miękkości w posolonej wodzie. Gotowe odcedzam i odstawiam, by wystygły. Zimne mielę w maszynce do mięsa (albo przeciskam przez praskę do ziemniaków) razem z bryndzą.
Oscypek ścieram na tarce o małych otworkach. Jajko rozbijam, ubijam trzepaczką, dodaję do oscypka i mieszam. Masę przekładam do ziem- niaków zmielonych z bryndzą. Przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem, starannie mieszam nadzienie.
Przygotowuję ciasto naleśnikowe: mleko miksuję z wodą gazowaną oraz jajkiem, olejem i szczyptą soli. Nie przerywając ucierania, wsypuję mąkę (powinno być jej tyle, by ciasto uzyskało konsystencję gęstej śmietany).
Na rozgrzanej patelni smażę kolejno 10 naleśników. Każdy smaruję porcją nadzienia i składam krokiety. Ew. panieruję je jeszcze w jajku oraz bułce i podsmażam na oleju.Źródło: Tina