Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kremowy pucharek z bezikami i malinami"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 25
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 80
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 270
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 77
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 25
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 80
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 270
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 77
Składniki
Maliny oraz truskawki dokładnie oczyść (lub osącz z kompotu). Truskawki pokrój na mniejsze kawałki. Garść malin odłóż, resztę owoców wymieszaj.
Przygotuj krem czekoladowy. 200 ml kremówki wlej do garnuszka, wsyp połowę cukru. oraz kakao. Mieszając, doprowadź całość do wrzenia. Gotuj 2-3 minuty. Zdejmij z ognia.
Dodaj posiekaną drobno czekoladę. Mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Gotową masę ostudź, a potem wstaw do lodówki. Po 2 godzinach, gdy już stężeje, wyjmij ją i zmiksuj na gładki krem.
Resztę kremówki ubij na sztywno z pozostałym cukrem, połącz z kwaśną śmietaną oraz sokiem z cytryny. W szklanych pucharkach układaj warstwami krem czekoladowy, beziki (większe pokrusz), owoce i krem śmietanowy. Udekoruj odłożonymi malinami.
Czas ok. 50 min; porcja – 250 kcal, cena 2,20 zł.
Jeśli nie lubisz bezików, zastąp je biszkoptami w cukrze.Źródło: Świat kobiety