Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kransekake (ciasteczkowa choinka)"
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 824
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 90
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 523
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 824
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 90
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 523
Składniki
Wymieszaj w misce zmielone migdały, cukier oraz proszek do pieczenia. Mieszankę podziel na 4 równe części (wyrabianie całego ciasta jednocześnie jest trudne). Do każdej dodaj po 1 białku (nie ubijaj go) i starannie wyrób elastyczne ciasto.
Dłonie oprósz mąką i z otrzymanych porcji ciasta uformuj wałeczki. Powinny być tej samej grubości (ok. 1 cm), ale różnej długości - od najdłuższego, który będzie na samym spodzie po najkrótszy (ok. 2 cm) stanowiący czubek ciasteczkowej wieży. W każdym wałeczku dokładnie zlep końcówki, formując zgrabny krążek.
Krążki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C 10-15 minut, a następnie wystudź.
Przygotuj lukier. Białko utrzyj stopniowo dodając cukier, by nie było grudek. Powinien być bardzo gęsty; jeśli wychodzi za rzadki dodaj więcej cukru. Z papieru do pieczenia zrób rożek, odetnij końcówkę (musi być bardzo mała) i włóż lukier.
Spód największego ciasteczka polukruj i połóż na talerz. Wierzch również polej lukrem i przykryj następnym, trochę większym ciasteczkiem. Postępuj tak z każdym kolejnym, układając je jedno na drugim.
90 minut.Źródło: Świat i Ludzie