Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krajanka z powidłami i marcepanem"
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 6
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 10
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 275
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 6
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 10
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 275
Składniki
90 min • Porcja 350 kcal • Koszt porcji 1,80 zł • Przepis na 16 porcji
Ciasto: mąkę mieszam z sodą, proszkiem do pieczenia, orzechami i skórką pomarańczową. Miód, masło i cukier rozpuszczam, podgrzewając. Mieszam z przyprawami. Stopniowo dodaję mąkę, mieszam, aż masa zacznie odchodzić od ścianek. Masę lekko studzę, łączę z jajkiem.
Dzielę masę na 2 części i rozwałkuję (do wielkości formy). Jedną wykładam dno formy. masy marcepanowej miksuję na krem i rozkładam ją na cieście (zostawiam puste brzegi, ok. 2 cm). Na marcepanie rozsmarowuję powidła. Przykrywam drugą częścią ciasta i zlepiam jego brzegi.
Ciasto piekę ok. 30 min w temp. 180oC. Robię lukier: cukier puder ucieram, dodając stopniowo sok z cytryny i odrobinę rumu. Polewam nim letnie ciasto. Zostawiam na noc odkryte. Potem je przykrywam i trzymam w chłodnym, suchym miejscu przez kilka dni.
<strong>Justyna Cukier z Domaszna</strong>Źródło: Kobieta i życie