Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krajanka z migdałami"
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 90
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6431
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 133
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 218
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 90
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6431
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 133
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 218
Składniki
Odłóż 10 dag migdałów, a pozostałe zmiel lub bardzo drobno posiekaj. Olej zagotuj wraz z cukrem i miodem. Odstaw do wystudzenia. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Sypkie małymi porcjami dodawaj do ucieranego oleju z miodem i cukrem. Wbij jajka. Dodaj mielone migdały. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia (ew. spód i brzegi blachy posmaruj masłem oraz oprósz tartą bułką). Na spodzie równomiernie rozprowadź przygotowane ciasto. Wierzch posmaruj skondensowanym mlekiem (słodzonym).
Z odłożonych migdałów i kandyzowanych wisienek zrób efektowne dekoracje (ułóż z nich np. gwiazdki lub kwiatki). Piernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz 45–50 minut.
Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia. Dopiero zimny piernik potnij na porcje, tak aby na każdym kawałku ciasta była dekoracja z wisienek i migdałów.Źródło: Tina