Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Krajanka szwarcwaldzka"
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 67
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 163
Leniwe kluski to zawsze dobry pomysł na szybki obiad, zwłaszcza gdy można je...
Odsłon: 62
Młody bób z suszonymi pomidorami. Dla mnie najlepszy bób to ten ugotowany w s...
Odsłon: 50
To lekka, świeża i pełna witamin sałatka Tabbouleh. Sałatka libańska jest peł...
Odsłon: 92
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 49
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 67
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 163
Leniwe kluski to zawsze dobry pomysł na szybki obiad, zwłaszcza gdy można je...
Odsłon: 62
Młody bób z suszonymi pomidorami. Dla mnie najlepszy bób to ten ugotowany w s...
Odsłon: 50
To lekka, świeża i pełna witamin sałatka Tabbouleh. Sałatka libańska jest peł...
Odsłon: 92
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 49
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 75 minut
Masło utrzeć ze szczyptą soli, 1 cukrem wanilinowym i 20 dag cukru. Kolejno wbijać jajka. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Porcjami wsypywać do ucieranej masy.
Wlać 5 łyżek mleka. Ciasto wymieszać mikserem. Przelać do natłuszczonej blachy (32 x 39 cm). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25-30 minut. Wystudzić.
Wiśnie odcedzić na sitku. Odmierzyć 4 łyżki zalewy. Rozmieszać w niej mąkę ziemniaczaną. Resztę zalewy zagotować z 2,5 dag cukru, wlać rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Gotować minutę. Dodać wiśnie, wymieszać, zdjąć z ognia. Lekko przestudzić. Masę wiśniową wyłożyć na czekoladowy placek, pozostawiając wolne miejsca między porcjami masy.
Proszek budyniowy wymieszać z 6 dag cukru i 100 ml mleka. Resztę mleka zagotować, wlać rozrobiony budyń. Gotować do zgęstnienia, stale mieszając. Budyń nałożyć w wolne miejsca na cieście pomiędzy porcjami masy wiśniowej.
Ciasto włożyć do lodówki na 2 godziny. Śmietanę wymieszać z zagęstnikiem i ostatnim cukrem wanilinowym. Ubić na sztywno. Nałożyć małe porcje bitej śmietany na wierzch ciasta.Źródło: Życie na gorąco