Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kotlety warzywne"
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7140
Polecam.
Odsłon: 1625
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 79
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 139
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7140
Polecam.
Odsłon: 1625
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 79
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 139
Składniki
Marchewki cieniutko obieram, płuczę i gotuję ok. 10 min w lekko posolonej wodzie. Następnie je odcedzam, przekładam na talerz i studzę. Zimne ścieram na tarce o dużych otworkach. Brukselki myję, z każdej wycinam twardy środek. Gotuję je ok. 20 min w lekko osolonej wodzie (bez przykrycia). Odcedzam, studzę, a następnie drobno siekam.
Do naczynia przekładam startą marchew oraz posiekaną brukselkę. Dodaję obraną, pokrojoną w kosteczkę cebulę, majeranek, kminek oraz imbir. Wszystkie mieszam. Do masy wbijam jajka i wsypuję płatki owsiane. Ponownie mieszam, masę przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzewam olej. Z masy formuję kotleciki, układam je na patelni. Smażę na rumiano z obu stron.
Porcja zawiera ok. 280 kcal.
Porcja kosztuje ok. 2 zł.
ok. 50 min.Źródło: Tina