Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kotlety ryżowe"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 24
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6515
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 148
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1176
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 24
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6515
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 148
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1176
Składniki
<strong>Na marchewkowe piure:</strong>
40 dag marchewki, 2 łyżki masła, sól, pieprz czarny drobno mielony oraz ziołowy.
<strong>:</strong>
Oba rodzaje ryżu gotuj w osobnych rondlach na sypko, po ugotowaniu przerzuć na sito, aby ewentualnie osączyć z nadmiaru wody, odstaw do ostygnięcia.
Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Marchewki dokładnie oskrob i opłucz. Duże marchewki pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli są małe – ugotuj je w całości w osolonej wodzie.
Kilka niewielkich gałązek majeranku odłóż do dekoracji, resztę drobno posiekaj. Ostudzony ryż przełóż do miski, połącz z posiekaną cebulą. Następnie dodaj bułkę tartą, siekany majeranek, jajko, sól, pieprz i wymieszaj. Następnie odstaw masę ryżową w chłodne miejsce.
Ugotowane marchewki wyjmij z wywaru, ostudź i zmiksuj blenderem, przetrzyj przez grube sito lub zetrzyj na tarce. Piure z marchewki połącz z masłem, dopraw solą oraz obydwoma rodzajami pieprzu.
Z masy ryżowej formuj kotleciki. Smaż je na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Gotowe kotleciki podawaj z ciepłym piure z marchewki, udekorowane gałązkami świeżego majeranku.
<strong>: 70 minut Porcja: 320 kilokalorii</strong>
Zbyt kleistą masę na kotlety zagęści dodatek bułki tartej.Źródło: Świat i Ludzie