Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kociołek z ziemniakami, soczewicą i wędzonką"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5335
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 112
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5335
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 112
Składniki
Z boczku odkrój skórę i włóż cały kawałek do garnka. Zalej 1,5 litra zimnej wody. Dodaj liść laurowy. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień, garnek przykryj i gotuj 45 min.
Soczewicę przesyp na sitko i dokładnie opłucz ją pod strumieniem zimnej wody. Osącz ziarenka. Marchew, ziemniaki oraz seler obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Soczewicę wsyp go gotującego się boczku. Garnka już nie przykrywaj i gotuj na małym ogniu.
Po 15 min dodaj przygotowane warzywa. Gotuj ok. 30 min, aż jarzyny i soczewica zmiękną. Staraj się nie mieszać składników, by się nie rozpadły.
Kiełbaski pokrój na mniejsze kawałki. Por oczyść, opłucz, pokrój w krążki. 15 min przed końcem gotowania potrawki wyjmij z garnka boczek, włóż natomiast kiełbaski oraz pokrojony por.
Boczek potnij w kostkę, dodaj do potrawki. Chwilę przed końcem gotowania danie przypraw musztardą (najlepiej sarepską), majerankiem, cukrem i octem. Dodaj też do smaku sól oraz pieprz.Źródło: Tina