Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karnawałowy chrust"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 167
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 221
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 167
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 221
Składniki
Obydwie mąki przesiej na stolnicę. Na środku zrób wgłębienie. Umieść w nim żółtka. Dodaj śmietanę, szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia oraz ocet albo wódkę.
posiekaj, następnie zagnieć ciasto. Składaj je kilkakrotnie na pół i mocno obijaj wałkiem. Potem odłóż ciasto przynajmniej na pół godziny do lodówki.
Ciasto ułóż na posypanej mąką stolnicy. Wałkuj bardzo cienko i krój na paski o dł. 15 cm oraz szer. 4 cm. W każdym pasku, po środku, zrób nożem nacięcie. Przełóż przez nie jeden koniec faworka.
W rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Partiami wkładaj chrust. Smaż na rumiano. Osącz z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Przestudzone faworki (chrust) posyp cukrem pudrem.
czas ok. 70 min; porcja – 480 kcal cena 1,70 złŹródło: Świat kobiety