Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kapusta z kuskusem"
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 26
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 122
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6650
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1286
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 26
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 122
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6650
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1286
Składniki
ok. 60 minut.
Kapustę przekroić wzdłuż na pół, wyciąć głąb. Włożyć do lekko posolonej wrzącej wody. Gotować ok. 5 minut. Przestudzić, polewając zimną wodą. Wyjąć mniejsze liście ze środka.
Kuskus przesypać do miseczki. Dodać 1/2 łyżeczki soli. Zalać 200 ml wrzątku. Przykryć i odstawić na ok. 5 minut, by kaszka spęczniała. Potem przemieszać ją widelcem.
Migdały zrumienić na suchej patelni, zdjąć, przestudzić. Cebulę obrać i posiekać. Kuskus wymieszać z cebulą, migdałami oraz żurawiną i oliwą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nałożyć do połówek kapusty. Owinąć je folią aluminiową, by zachowały kształt. Tak przygotowane połówki kapusty ustawić w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec przez około 30 minut. Wyjąć z folii, ułożyć na talerzach.
Porcja: 480 kcal.Źródło: Życie na gorąco