Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kapusta faszerowana"
Młody bób z suszonymi pomidorami. Dla mnie najlepszy bób to ten ugotowany w s...
Odsłon: 78
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 88
Młody bób z suszonymi pomidorami. Dla mnie najlepszy bób to ten ugotowany w s...
Odsłon: 78
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 88
Składniki
Kapustę umyć, oczyścić z zewnętrznych liści. Włożyć do osolonego wrzątku i gotować 10 minut. Osączyć i ostudzić. Ściąć wierzch, wydrążyć środek – poszatkować go i udusić na maśle. Na oleju zeszklić posiekane cebule i czosnek.
Dodać pokrojony w plasterki por i starte na grubej tarce warzywa. Dusić kilka minut. Podlać 5 łyżkami bulionu i dusić kilka minut. Połączyć z duszoną kapustą. Przestudzić, wymieszać z mięsem i jajkami. Doprawić solą, pieprzem i resztą przypraw.
Farszem napełnić wydrążoną główkę kapusty, całość obwiązać starannie nicią. Przykryć liściem kapusty. W rondlu zagotować resztę bulionu, włożyć ostrożnie kapustę, dusić na wolnym ogniu ok. 45 minut. Danie podawać z ryżem.Źródło: Twoje Imperium