Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jogurtowiec z nektarynkami"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 28
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 54
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 47
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 927
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 202
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 28
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 54
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 47
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 927
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 202
Składniki
1Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 1/2 szkl. cukru pudru. Białka ubij, delikatnie połącz z utartymi żółtkami. Obie mąki i cukier waniliowy wymieszaj, porcjami połącz z masą jajeczną, wymieszaj łyżką. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 30 minut.
Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody. Odstaw, aby spęczniała. Nektarynki umyj, pokrój na cząstki. Serek utrzyj z 1/2 szkl. cukru pudru. Dodaj jogurt. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Śmietanę ubij.
Masę jogurtową wymieszaj z bitą śmietaną oraz żelatyną. Odłóż trochę nektarynek do dekoracji, resztę owoców domieszaj do kremu. Biszkopt rozetnij na dwa placki. Jeden z nich ułóż na spodzie blachy. Rozsmaruj na nim krem z nektarynkami. Przykryj drugim biszkoptem. Lekko dociśnij. Schładzaj przez 3 godziny.
Z reszty cukru pudru oraz soku cytrynowego utrzyj gęsty lukier. Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sitko. Posmaruj nią wierzch ciasta. Oblej je lukrem. Przed podaniem tort udekoruj odłożonymi owocami.Źródło: Naj