Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jarskie burgery z grillowanymi warzywami"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 57
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 70
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 75
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1121
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 261
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 57
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 70
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 75
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1121
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 261
Składniki
Bakłażan umyj, wytrzyj, odetnij końce, a resztę pokrój w ukośne plastry o grubości 5 mm. Włóż je do durszlaka, obficie oprósz solą, przemieszaj i odstaw na 5 min. Po tym czasie plasterki opłucz pod strumieniem bieżącej wody, osącz i osusz.
Czerwoną paprykę oczyść z pestek, pokrój w średniej grubości paski. Cukinię umyj, wytrzyj, odetnij końce. Obieraczką do warzyw potnij ją w długie cienkie paski.
Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym, dodaj sól, pieprz oraz obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynatę wymieszaj. Do dużej miski włóż rozdrobnione warzywa, wlej marynatę i przemieszaj. Odstaw na 5 min. W tym czasie opłucz i osusz rukolę, pokrój ser na plastry o gr. 1 cm. Natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj.
Na ruszcie opiecz z obu stron ser, osączone warzywa oraz pokrojone na połówki bułki. Spody bułek posmaruj pesto, przykryj rukolą. Na tym ułóż plastry sera i warzyw, posyp posiekaną natką, przykryj wierzchami bułek (te od środ ka też możesz posmarować pesto).
Najlepszy ser na ruszt
Do opiekania na ruszcie wybierz polski oscypek albo cypryjski ser halloumi (kupisz w hipermarkecie).Źródło: Tina