Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jajkowe kurczaki w skorupce"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2107
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 958
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 204
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20973
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2107
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 958
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 204
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20973
Składniki
Jajka wrzuć na osolony wrzątek i gotuj na twardo (8-10 minut). Następnie wyjmij je z garnka, schłodź zimną wodą i obierz ze skorupek.
Obrane i schłodzone jajka przekrój w poprzek na połówki. Ostrożnie wydrąż żółtka tak, by nie uszkodzić białek. Białka odłóż. Żółtka przełóż do niedużej miski.
Odłożone żółtka rozetrzyj widelcem lub rozdrobnij blenderem. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i bardzo drobno posiekaj. Dodaj do żółtek, wymieszaj z majonezem na gładką masę. Dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem. Przełóż do worka z odciętym rogiem.
Połowę odłożonych białek ponacinaj na brze gach tak, by tworzyły imitację skorupek, z któ rych wykluły się piskla ki. Resztę pozostaw w formie małych miseczek. Napełnij żółtkową masą. Przykryj „pisklaki” białkowymi łupinkami.
Marchewkę oczyść starannie, opłucz. Osącz z zalewy czarne oliwki. Umyj kilka liści sałaty. Osusz je w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym.
Marchewkę pokrój w cienkie półplasterki. Wykrój z nich grzebienie kurczaków. Z reszty zrób dziobki. Udekoruj żółte kulki. Zrób oczy z kawałków oliwek. Pisklaki ułóż na liściach sałaty.
Czas ok. 45 min; porcja – 340 kcal, cena 90 grŹródło: Świat kobiety