Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jajko zapiekane w papryce"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 136
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 118
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 136
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 118
Składniki
ok. 60 minut.
Paprykom ściąć wierzchy i usunąć pestki. Strąki włożyć do lekko posolonej wody. Gotować 5 minut, wyjąć i osączyć.
Szalotki obrać, posiekać. Czosnek obrać, posiekać. Szpinak przebrać, opłukać, osuszyć. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać. Cytrynę sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić na nim szalotki i czosnek. Dodać pomidory, skórkę oraz sok z cytryny. Dusić razem 5 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Trochę natki odłożyć do dekoracji, resztę wraz ze szpinakiem dołożyć do pomidorów na patelni. Całość dusić jeszcze 3 minuty. Strąki papryk napełnić szpinakowo-pomidorowym farszem. Do każdego wbić jajko. Ustawić w żaroodpornym naczyniu. Przykryć odciętymi wierzchami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 40 minut. Posypać odłożoną natką pietruszki.Źródło: Życie na gorąco