Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jajka zapiekane w awokado z jogurtem i harissą"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 165
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 218
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 165
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 218
Składniki
<strong>Przepis Dominiki Wójciak</strong>
Stopień trudności: dla początkujących.
Liczba porcji: 4.
Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia
Najpierw przygotuj sos, mieszając wszystkie jego .
Awokado przekrój wzdłuż, usuń pestki i pogłęb nieco łyżeczką otwory po pestkach, tak by zmieściło się w nich żółtko jaja i nieco białka. Połówki awokado umieść w naczyniu do zapiekania i oprósz je solą oraz pieprzem.
Jajka wbij pojedynczo do miseczki. Delikatnie przełóż łyżką żółtka do środka każdej z połówek awokado i uzupełnij je białkiem.
Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C, aż białko się zetnie, ale żółtko wciąż będzie płynne.
Podawaj od razu z sosem jogurtowym, świeżymi pomidorkami i tostowym chlebem.Źródło: Pani