Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na polskie jagody otwarty! Domowe jagodzianki rządzą.
blaszka piekarnika, miska duża, miska mała, pędzelek silikonowy, papier do pieczenia
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1060
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 154
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1060
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 154
Składniki
Przygotowanie jagodzianek zaczniemy od kruszonki bo musi się schłodzić w lodówce. Do naczynia do dajemy mąkę, cukier i masło. Wyrabiamy na masę na nastawie 10s/4obr. Odstawiamy do lodówki by łatwiej ją było później zetrzeć.
Pora przygotować ciasto. Do naczynia wlewamy mleko. Dodajemy pokruszone w palcach drożdże i cukier. Podgrzewamy na nastawie 3min/37 stopni/obr.1
Dodajemy mąkę, cukier waniliowy lub wanilinowy, dwa żółtka, masło i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto z pomocą interwału przez 2 minuty. Przekładamy ciasto do dużej (będzie wyrastać) miski natłuszczonej łyżką oleju. Zakrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery równe części. Każdą część dzielimy na kolejne równe cztery części. Z podanego przepisu powinno się udać zrobić 16 słusznej wielkości jagodzianek. Formujemy kulkę i układamy na oprószonej mąką stolnicy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Nie piszę, że w ciepłe miejsce bo aktualnie wszędzie jest ciepło...
Na pokrywie maszyny stawiamy miseczkę by odważyć odpowiednią ilość wcześniej dokładnie umytych jagód. Dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną i cukier. Delikatnie mieszamy i odstawiamy.
Każdą wyrośniętą kulę ciasta rozpłaszczamy ręką.
Nakładamy nadzienie jagodowe i lepimy brzegi podobnie jak przy pierogach. Delikatnie formujemy już widoczny kształt jagodzianki.
Układamy je na blaszce z piekarnika, wyściełanej papierem do pieczenia.
Każdą jagodziankę smarujemy z pomocą silikonowego pędzelka rozbełtanym jajkiem.
Kruszonkę wyjmujemy z lodówki i ścieramy do miseczki. Na każdej jagodziance układamy słuszną porcję kruszonki.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni w trybie góra-dół. Pieczemy jagodzianki na środkowej półce przez około 15 minut. Upieczone jagodzianki układamy na kratce celem ostudzenia.
Ostudzone jagodzianki posypujemy jeszcze cukrem pudrem.
Po inne przepisy zapraszam na blog. Link pod wpisem pozdrawiam Kuchnia Rodzinna