Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jagła zapiekana z brukselką"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 127
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 33
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 80
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 127
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 33
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 80
Składniki
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. Dołożyć kaszę jaglaną i krótko razem podsmażyć. Następnie zalać 1 l zimnej, posolonej wody. Poczekać, aż całość zawrze, zmniejszyć płomień, przykryć garnek, gotować 25-30 minut. Podczas gotowania nie mieszać kaszy!
Brukselkę oczyścić, opłukać, pokroić na połówki. Gotować 10 minut w posolonym wrzątku. Jajka wymieszać ze śmietaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kaszę przełożyć do czterech żaroodpornych foremek (o poj. 200 ml i śr. ok. 10 cm). Na kaszę nałożyć brukselkę. Polać sosem śmietanowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Zapiekać 12 minut. Danie podawać od razu po przyrządzeniu.Źródło: Życie na gorąco