Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jabłeczne fale Dunaju w polewie"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 24
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6515
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 148
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1175
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 24
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6515
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 148
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1175
Składniki
ok. 75 minut.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę, od razu posypać cynamonem. Masło utrzeć ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy maślanej. Dolać 75 ml mleka i dobrze wymieszać ciasto mikserem. Podzielić je na dwie połowy. Do jednej dodać kakao oraz 3 łyżki mleka.
Blachę (34x38 cm) posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciemne ciasto. Przykryć je warstwą ciasta jasnego i lekko przemieszać widelcem. Wierzch posypać kawałeczkami jabłek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 35 minut. Wystudzić.
Śmietanę mocno podgrzać. Wrzucić do niej połamaną na kawałeczki gorzką czekoladę. Mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Wystudzić. Ciasto oblać polewą czekoladową. Kiedy zastygnie, wierzch ciasta udekorować paseczkami stopionej białej czekolady. Odstawić do zastygnięcia.
Porcja: 490 KCAL.Źródło: Życie na gorąco