Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Imbirowe babeczki na śmietanie"
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1552
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 64
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1552
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 64
Składniki
ok. 70 minut
Imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych otworach albo zeskrobać łyżeczką do herbaty. Utrzeć 15 dag masła ze szczyptą soli, brązowym cukrem, cukrem wanilinowym i imbirem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać do niej jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dodać 8 dag śmietany, całość wymieszać.
Formę do muffinek z 12 wgłębieniami wyłożyć papierowymi foremkami. Do każdego wgłębienia nałożyć porcję ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 25 minut. Babeczki wystudzić.
Na mocno rozgrzaną patelnię wsypać biały cukier. Stopić go na jasny karmel. Dodać 3 dag masła i 22 dag śmietany. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować, mieszając, aż kajmak zgęstnieje. Zdjąć go z ognia, wystudzić. Trochę kajmaku odłożyć do polania babeczek.
Pozostałe masło utrzeć na puszystą masę. Podczas ucierania porcjami dodawać zimny kajmak. Krem kajmakowy przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Na każdą babeczkę wycisnąć sporą rozetkę kremu. Polać odłożonym kajmakiem.Źródło: Życie na gorąco