Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gruszkowiec z orzechami"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 169
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 225
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 169
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 225
Składniki
Krem czekoladowo-orzechowy włóż do metalowej miseczki. Postaw ją nad garnkiem z parującą wodą i stop, mieszając. Odstaw do przestudzenia. Masło utrzyj z połową cukru i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, połącz ją z kolejno wbijanymi jajkami. Domieszaj stopiony krem.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z orzechami mielonymi i posiekanymi. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dobrze wymieszaj mikserem.
Gruszki obierz, przekrój wzdłuż, wytnij gniazda nasienne (pozostaw ogonki). Podłużną foremkę posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto.
Na wierzchu ułóż połówki gruszek (przeciętą stroną do dołu). Owoce lekko wciśnij w ciasto. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz około 35 minut. Wystudź.
Polewę czekoladową przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Na mocno rozgrzaną patelnię wsyp resztę cukru, stop na jasny karmel. Wierzch gotowego ciasta udekoruj kropelkami karmelu i paseczkami polewy.
ok. 65 minut. 1 porcja 410 kcalŹródło: Tina