Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gruszkowe z orzechami"
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6502
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 146
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1135
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6502
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 146
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1135
Składniki
Gruszki obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne, miąższ pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem.
Następnie dodaj cukier wanilinowy, szczyptę soli, mielony twaróg, olej i wymieszaj. Gdy się połączą, wyrób gładkie, nielepiące się ciasto. Formę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na placek i wyłóż nim dno formy.
Ciasto w formie posmaruj sokiem żurawinowym i ułóż na nim gruszki. Obie śmietany wymieszaj z jajkami, cukrem i budyniem, po czym zalej tym gruszki. Wierzch posyp suszonymi żurawinami i posiekanymi orzechami.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz około 45 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmij z piekarnika, a gdy zupełnie ostygnie, wyjmij z formy i pokrój na kawałki.
70 minut Porcja: 323 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie