Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gruszki na sałacie"
Najprostszy i najszybszy sernik z truskawkami. Ale co najważniejsze jeden z n...
Odsłon: 925
Najprostszy i najszybszy sernik z truskawkami. Ale co najważniejsze jeden z n...
Odsłon: 925
Składniki
Gruszki umyj starannie pod bieżącą wodą, przekrój na połówki. Jeśli gruszki mają twarde skórki, obierz je. Miękką skórkę pozostaw. Usuń gniazda nasienne.
Na patelni rozpuść masło. Dodaj łyżeczkę oliwy, musztardę oraz łyżkę miodu. Wymieszaj starannie sosu, poczekaj, aż się rozpuszczą i połączą. Włóż pokrojone gruszki.
Ogrzewaj całość, aż sos zacznie gęstnieć, a gruszki się lekko skarmelizują. Dodaj ocet balsamiczny. Ogrzewaj jeszcze chwilę, aż sos i gruszki nabiorą brązowego koloru. Zdejmij z ognia. Na osobnej suchej patelni zrumień posiekane orzechy.
Mieszankę sałat opłucz pod bieżącą wodą, osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe listki rozdrobnij, rozłóż na półmisku. Na sałacie umieść pokruszony ser i zrumienione orzechy. Oprósz solą oraz pieprzem. Na wierzchu ułóż gruszki. Polej sosem, w którym się karmelizowały.
porcji, czas ok. 30 min; porcja – 310 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety