Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Greckie ciasto pomarańczowe to deser o niesamowitym smaku, pełnym cytrusów i słońca. Jest dość zaskakujące w przygotowaniu, zupełnie inne od znanych nam ciast. Warto go spróbować, a wszyscy twoi goście rozpłyną się w zachwycie.
Wymiary blachy: 30x20 cm
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 1226
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 51
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1224
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 772
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 159
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 1226
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 51
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1224
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 772
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 159
Składniki
Przygotuj syrop. Do garnka wlej wodę. Dodaj cukier, skórkę pomarańczową i laskę cynamonu. Gotuj przez 5-10 minut do zgęstnienia. Odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj ciasto. Rozwiń ciasto filo i rozłóż arkusze na dużym blacie i pozostaw je do wyschnięcia na 20 minut. Do dużej miski wlej olej. Dodaj cukier i jajka. Ubij wszystko mikserem. Dołóż jogurt, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową i ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszaj całość do połączenia składników. Dodaj proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj.
Ciasto filo rozdrobnij w palcach na mniejsze kawałki. Dodawaj je stopniowo do masy jogurtowej, cały czas mieszając, by nie sklejały się ze sobą.
Blachę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do środka mieszaninę i wstaw formę do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza.
Piecz ciasto przez 40-50 minut do ładnego zrumienienia i suchego patyczka.
Greckie ciasto pomarańczowe wyjmij z pieca i natychmiast polej zimnym już syropem. Polewaj partiami, czekając, aż deser wchłonie płyn.
Ciasto pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki. Podawaj na zimno, najlepiej z dodatkiem gałki lodów.