Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gniazdka wiedeńskie parzone"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5447
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 295
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 28010
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 104
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5447
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 295
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 28010
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 104
Składniki
Czas przygotowania 35 minut. Cena jednej sztuki 0,50 zł
Z pergaminu wycinamy 24 kwadraty o wielkości 5 x 5 cm, każdy lekko smarujemy olejem.
Wodę z masłem i szczyptą soli doprowadzamy do zagotowania w dużym garnku. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i wsypujemy przesianą mąkę. Energicznie mieszamy, aż gładkie, bez grudek ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia. Studzimy. Cały czas mieszając, dodajemy po jednym jajku.
Ciasto przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego. Na kawałki pergaminu wyciskamy ozdobne gniazdka. Wrzucamy, papierem do góry, na rozgrzany olej. Po chwili usuwamy papier, gniazdka dosmażamy z obydwu stron. Ciepłe lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.Źródło: Rewia