Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Figowo-daktylowa krajanka na waflach"
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6503
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 147
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1138
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6503
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 147
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1138
Składniki
Figi oraz daktyle pokrój w kostkę. Orzechy grubo posiekaj. Rozdrobnione bakalie wymieszaj z kandyzowanymi skórkami cytrusów. Jajka wbij do miseczki. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz sól i cynamon. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Wprost do ucieranej masy przesiej mąkę. Dodaj wszystkie bakalie.
Masę wymieszaj łyżką. Podłużną blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie ułóż wafle. Rozsmaruj na nich przygotowaną masę bakaliową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz przez 50 minut.
Z cukru pudru i soku cytrynowego utrzyj gęsty lukier. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstaw na 15 minut. Posmaruj lukrem. Posyp grubym cukrem. Potem pokrój ciasto na cienie paski.
ok. 90 minut, 1 porcja ok. 170 kcal.Źródło: Tina