Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Faworki luksusowe"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2142
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 978
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 222
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2142
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 978
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 222
Składniki
Do przesianej mąki dodaję sól, łyżeczkę cukru wanilinowego, żółtka, spirytus, śmietanę. Zagniatam ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego) i wyrabiam je tak długo, aż będzie jednolite i elastyczne. Następnie zbijam przez kilka minut wałkiem.
Rozwałkowuję ciasto bardzo cienko, kroję na paski o wymiarach ok. 3x8 cm, a potem przecinam w środku i przewijam z jednego końca.
Rozgrzewam tłuszcz, smażę faworki z obu stron na kolor jasnozłoty. Faworki wyjmuję, osączam i posypuję cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.Źródło: Kobieta i życie