Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienite faworki, doskonale nadają się na karnawał!
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 158
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 205
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 158
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 205
Składniki
Do mąki dodać żółtka, śmietanę, szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia, ocet albo wódkę. Nożem wymieszać wszystkie składniki, a następnie zagnieść - dokładnie tak, jak na makaron.
Ciasto wybijać parę minut wałkiem, kilkakrotnie je składając, następnie odłożyć na pół godziny do lodówki.
Wałkować bardzo cienko i kroić nożem lub radełkiem na paski o długości 12 - 14 cm oraz szerokości 4 cm.
W każdym pasku zrobić nacięcie. Jeden koniec przełożyć przez otwór. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, przykryć je czystą, lekko wilgotną ściereczką.
Ciastka smażyć na złocisty kolor (nie kłaść do zbyt mocno rozgrzanego tłuszczu). Osączone z tłuszczu, posypywać cukrem pudrem zmieszanym z wanilią.