Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Fasolka po bretońsku"
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 13
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5454
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 305
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 28019
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 13
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5454
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 305
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 28019
Składniki
Fasolę moczymy w wodzie przez noc, po czym wodę odlewamy. Fasolę zalewamy świeżą wodą, dodajemy łyżkę soli, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu.
W tym czasie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę, podsmażamy. Wędlinę przekładamy do fasoli, a na pozostałym tłuszczu przesmażamy obraną, posiekaną cebulę. Cebulę wraz z tłuszczem dokładamy do dania.
Na koniec dodajemy pomidory, majeranek, czosnek i pieprz. Zagęszczamy zasmażką zrobioną z łyżki masła i mąki. Stale mieszając, gotujemy jeszcze 15-20 minut. Fasolka jest najsmaczniejsza, gdy trochę postoi i przejdzie wszystkimi smakami.
Czas przygotowania 90 minut. Cena jednej porcji 1,80 złŹródło: Rewia