Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Dynia zapiekana z warzywami i serem bałkańskim"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 19
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 48
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 43
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 856
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 189
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 19
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 48
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 43
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 856
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 189
Składniki
ok. 60 min • Porcja 308 kcal • Koszt porcji ok. 4,50 zł • Przepis na 4 porcje
Dynie umyj, osusz, przekrój wzdłuż. Łyżką wyjmij miąższ. Rozłóż dynie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj oliwą, oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Piecz w 180°C około 30 minut.
Ryż ugotuj al dente w posolonej wodzie. Migdały (orzeszki) upraż na suchej patelni. Drobno posiekane cebulę i czosnek podsmaż na małej ilości oliwy.
Oczyszczoną paprykę, obraną marchewkę, natkę z dymki i oliwki pokrój. Wymieszaj wszystko z dobrze odsączonym ryżem, uprażonymi orzeszkami, cebulą, czosnkiem i pokrojonym serem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą.
Napełnij dynie przygotowanym farszem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj jeszcze około 20 minut.Źródło: Kobieta i życie