Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Dynia w miodowej zalewie"
Leniwe kluski to zawsze dobry pomysł na szybki obiad, zwłaszcza gdy można je...
Odsłon: 74
Przepis dnia
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 50
To lekka, świeża i pełna witamin sałatka Tabbouleh. Sałatka libańska jest peł...
Odsłon: 127
Leniwe kluski to zawsze dobry pomysł na szybki obiad, zwłaszcza gdy można je...
Odsłon: 74
Przepis dnia
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 50
To lekka, świeża i pełna witamin sałatka Tabbouleh. Sałatka libańska jest peł...
Odsłon: 127
Składniki
Dynię umyj, obierz ją ze skóry. Obraną przekrój i usuń z niej włókniste części razem z pestkami. Pozostały miąższ dyni pokrój na dość małe kawałki (kostki) o boku ok. 2 cm.
Obierz imbir i pokrój na cienkie plasterki. Do garnka wlej ocet, 2/3 szkl. wody, wrzuć przyprawy: imbir, cynamon, goździki i gwiazdki anyżu. Zagotuj. Wymieszaj, włóż kawałki dyni i gotuj przez ok. 2 minuty (uważaj, aby się nie rozgotowała).
Po tym czasie łyżką cedzakową wyjmij z garnka kawałki dyni i przełóż ją do dwóch wyparzonych słoików (każdy o pojemności 300 ml). Zalewę jeszcze raz zagotuj, zestaw z ognia, dodaj do niej miód i wymieszaj.
Tak przygotowaną zalewą zalej dynię w słoikach – tak, aby płyn sięgał 1 cm powyżej zawartości. Słoiki natychmiast zamknij, odwróć do góry dnem.
Dynię odstaw w chłodne miejsce na parę (2-3) dni, aby nabrała smaku. Podawaj jako dodatek do dań – np. pieczonych mięs, wędlin. Możesz też używać jej jako składnika koreczków czy rozmaitych sałatek.
Chcesz, by dynia w zalewie była słodsza? Prócz miodu możesz dodać cukier (do smaku).Źródło: Świat kobiety