Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Duszony fenkuł z piersią kurczaka"
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 69
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 85
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 208
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 58
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 69
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 85
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 208
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 58
Składniki
ok. 25 minut
Filet kurczaka opłukać, wytrzeć, oprószyć pieprzem i solą. Fenkuł oczyścić, odciąć zielone części, bulwę pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć mięso, usmażyć je na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni, trzymać w cieple.
Na tym samym tłuszczu lekko podsmażyć plasterki fenkuła. Podlać je bulionem. Ponownie na patelnię włożyć filet z kurczaka. Całość skropić sokiem z limonki. Gotować ok. 10 minut.
Danie wyłożyć na talerz. Posypać ziarenkami czerwonego pieprzu. Udekorować plasterkami limonki oraz zielonymi częściami fenkuła. Podawać z chrupiącą bagietką.Źródło: Życie na gorąco