Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Duet śmietanowo-czekoladowy"
Bardzo prosta zapiekanka, która składa się z kilku podstawowych składników, a...
Odsłon: 140
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 202
Brokułowo-kalafiorowa zapiekanka to wspaniała propozycja na letni obiad dla c...
Odsłon: 309
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 105
Bardzo prosta zapiekanka, która składa się z kilku podstawowych składników, a...
Odsłon: 140
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 202
Brokułowo-kalafiorowa zapiekanka to wspaniała propozycja na letni obiad dla c...
Odsłon: 309
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 105
Składniki
Jajka dokładnie umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek. Obie mąki wymieszaj z kakao oraz czekoladą startą na tarce o małych oczkach. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier.
Dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj. Na koniec dodaj suche i bardzo delikatnie wymieszaj, by masa nie opadła. Z ciasta upiecz 3 blaty. Każdy piecz 10-15 minut w temperaturze 180° C. Wystudź.
Żelatynę zalej niewielką ilością wrzącej wody i mieszaj, aż się rozpuści. Białą czekoladę podziel na kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno mikserem.
Następnie, nie przerywając ubijania, dodaj przestudzoną żelatynę oraz rozpuszczoną białą czekoladę. Do 3 kremu śmietanowo-czekoladowego dodaj owoce (winogrona przekrój na połówki) i delikatnie wymieszaj.
Pierwszy blat biszkoptu posmaruj połową kremu z owocami. Przykryj drugim kawałkiem ciasta i rozsmaruj na nim pozostały krem. Na to połóż ostatni blat czekoladowy i posmaruj kremem bez owoców. Ciasto wstaw do lodówki na ok. 2 godz.
Przed podaniem wierzch ciasta udekoruj wiórkami czekolady.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 410 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie