Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1700
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 807
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1700
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 807
Składniki
Zrobić rozczyn z drożdży: pokruszone drożdże mieszać z łyżką cukru, do rozpuszczenia składników. Dodać letnie mleko oraz 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut
Jajka zmiksować z cukrem, mąką, rozczynem z drożdży oraz roztopionym masłem.
Całość wyrabiać aż składniki dokładnie się połączą a ciasto będzie gładkie, elastyczne.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut do wyrośnięcia, lub do momentu podwojenia swojej objętości. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki razem wymieszać do połączenia składników. Jak lubicie słodsze nadzienie zawsze można dodać więcej cukru.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkowywać je na prostokąty.
rozsmarować nadzienie. Złożyć ciasto do połowy wzdłuż dłuższego boku, nakryć drugą połową. Każdy pasek ciasta pokroić w poprzek na 12 kawałków, zakręcić je i odłożyć na blachę wyłożone papierem do pieczenia
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C i piec przez ok. 20 minut.
Po upieczeniu i przestudzeniu udekorować lukrem: podgrzać sok z cytryny, odstawić z ognia, dodać cukier puder i wymieszać.