Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka mała namiastka zbliżających się świąt. Proste w przygotowaniu i przepyszne drożdżówki z gotową masą makową Bułeczki polane lukrem, posypane odrobiną cukru pudru.... już powoli upajam się tym świątecznym klimatem. Przepis na ok. 12 sztuk:
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 50
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 275
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 179
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 476
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 69
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 50
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 275
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 179
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 476
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 69
Składniki
Drożdże z łyżką cukru rozpuścić w mleku. Dosypać 6 łyżek mąki. Zaczyn dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut aż urośnie. W misce wymieszać pozostałe składniki, czyli mąkę, żółtko, cukier zwykły i ten z wanilią, roztopione masło, wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1h. Ciasto wyjąć z miski i ponownie krótko wyrobić. Następnie rozwałkować na blacie podsypanym mąką na cienki prostokąt. Białko ze szczyptą soli ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą makową. Masę rozprowadzić na cieście i całość zwinąć w roladę od dłuższego boku.
Pokroić na szersze kawałki i każdy docisnąć na środku (jak na zdjęciu). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić na ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180-190 stopni góra-dół. Drożdżówki po wystudzeniu polać lukrem (cukier puder+ sok z cytryny) lub posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!