Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Postanowiłem spróbować czy dżem można wykorzystać w drożdżówkach. Postawiłem na dżem dyniowo-jabłkowy. I potwierdzam - można :)
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 107
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 155
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 107
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 155
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
Mleko podgrzałem z cukrem, dodałem drożdże, wymieszałem i zostawiłem do wyrośnięcia. Mąkę przesiałem do miski, dodałem żółtka, olej, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Wszystko mieszałem klika minut robotem z hakami. Zostawiłem do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta odrywałem kawałki, formowałem je w kulki a następnie spłaszczyłem do kształtu bułki. Na środku starałem się zrobić wgłębienie, które napełniałem sporą łyżką dżemu. Zostawiłem do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowałem kruszonkę, zimne masło z cukrem i mąką rozcierałem w dłoniach do powstania grudek. Bułeczki posypałem kruszonką i wstawiłem na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.