Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
żadnych torebek ani gotowców:) w domu zwykle są wszystkie niezbędne składniki
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 162
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 213
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 162
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 213
Składniki
Odlewam do szklanki mleko - pół szklanki a resztę gotuję z wanilią (przekrojoną i oczyszczoną z ziarenek). Ziarenka wanilii rozprowadzam w cukrze (żeby się nie sklejały ze sobą) i dodaję do mleka.
Do szklanki z mlekiem wbijam jajko, mieszam, dodaję mąkę i mieszam na gładką masę, którą wlewam powoli ciągle mieszając do gotującego się mleka. Zmniejszam grzanie do minimum i gotuję budyń jakieś 5 minut. Mieszam, żeby uniknąć grudek i przywierania do dna garnka. I już! Gotowy budyń nalewam do miseczek:)
Polewa: Do mrożonych truskawek wlewam łyżkę, dwie wrzątku i miksuję w sport-blenderze. I już - polewa gotowa. Gładką masę lub pływające w niej kawałki truskawek, uzyskuję dopasowując długość i intensywność miksowania. Czasami polewę podgrzewam, jeśli cały deser ma być "na gorąco" :)