Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Domowe lody orzechowe"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 24
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6515
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 148
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1174
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 24
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6515
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 148
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1174
Składniki
Orzeszki miażdżę. Masło i czekoladę wkładam do rondelka, razem topię. Gdy się połączą, dosypuję orzeszki. Masę wylewam na płaskie naczynie wyłożone folią spożywczą. Odstawiam, by zastygła. Potem kruszę.
Żółtka ubijam na puch z 3 łyżkami cukru (najlepiej na parze). Połowę śmietanki zagotowuję z mlekiem i resztą cukru. Ciepłą śmietankę wlewam do żółtek. Miksuję. Masę znów stawiam na ogniu i delika tnie ogrzewam około 1-2 minut, by zgęstniała. Zestawiam z ognia i dokładam masło orzechowe. Dokładnie mieszam, studzę.
Resztę śmietanki ubijam na sztywno. Do ubitej dokładam ostudzoną masę mleczną. Miksuję na wolnych obrotach. Przekładam do zamrażalnika.
Po godzinie wyjmuję je, mieszam z masą orzechową i znów odstawiam do zamrażalnika. W trakcie mrożenia wyjmuję lody co godzinę, żeby je przemieszać. Gotowe ozdabiam pokrojonymi batonikami.
Wyjątkowe lody, jak dla mnie obłędne – mają wyjątkowy słodko-słony smak Jadwiga Kwiek z FaściszowejŹródło: Kobieta i życie