Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobry deser na zimno :)
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1701
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 808
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1701
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 808
Składniki
Spód: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania białej, puszystej masy. Wsypać mąkę i delikatnie połączyć ją z masą. Następnie dodać ubite na sztywną pianę białka i również delikatnie połączyć składniki, tak aby objętość piany nie zmniejszyła się. Masę wyłożyć do blaszki (standardowa), wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanym masłem i oprószonym mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, do złotego koloru. Po ostudzeniu ciasto wyjąć i przełożyć do formy o prostych brzegach, szklanej lub blaszanej.
Krem jogurtowy: Żelatynę włożyć do dużej miski, dodać kilka łyżek gorącej wody i całkowicie ją w niej rozpuścić. Mieszać, stopniowo dodając jogurt. Dodać startą skórkę z cytryny i cukier trzcinowy, dokładnie mieszać. Gdyby w jogurcie tworzyły się grudki z żelatyny, wystarczy miskę z jogurtem postawić na garnku z gotującą się wodą i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Masę odstawić jak zacznie tężeć wyłożyć ją na przygotowany spód. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Galaretka z wina: Wino wlać do rondelka, dodać wodę, cukier trzcinowy, zagotować. Po 2 minutach gotowania odstawić z ognia i dodać żelatynę uprzednio rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącego wina. Dokładnie mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Na zastygniętą masę jogurtową wyłożyć zamrożone owoce i polać wystudzoną i tężejącą galaretką. Wstawiać do lodówki na minimum godzinę.