Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 122
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 27
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 69
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 122
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 27
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 69
Składniki
Zaczyn: w kubku rozetrzyj drożdże z cukrem. Gdy staną się płynne, dodaj mąkę i mleko. Wymieszaj, odstaw.
Ciasto: żółtka utrzyj z jajkiem i cukrem na gładki krem. Mąkę przesiej ze szczyptą soli do dużej miski. Dodaj zaczyn, utarte jajka i wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Wlej ciepłe masło i spirytus - dalej wyrabiaj, aż ciasto wchłonie tłuszcz i zacznie odstawać od ścianek. Uformuj kulę, oprósz ją mąką i zostaw do wyrośnięcia na 1,5 godz.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i rozciągnij rękami na grubość ok. 2 cm. Wytnij krążki o średnicy 5-6 cm.
Ułóż je na blacie i poczekaj 20 minut, aż urosną. Zmiksuj konfiturę i przełóż do szprycy. Do rozgrzanego tłuszczu wkładaj po kilka pączków i smaż na złoto. Przestudzone pączki nadziewaj konfiturą. Polukruj je, posyp skórką pomarańczową.Źródło: Naj